Nie jest prawdą, że urlop musi ograniczać się do zwiedzania miejskich zabytków lub leżenia plackiem na śródziemnomorskich plażach. Wielu z nas preferuje aktywny wypoczynek, podczas którego przemierzamy tysiące kilometrów, odkrywając nowe miejscowości, regiony i kraje. Powszechny dostęp do wypożyczalni samochodowych, możliwość zaplanowania poszczególnych części wyprawy przez internet, a także wymienianie się turystycznymi doświadczeniami na forach czy blogach sprawiają, że coraz więcej osób szerokim łukiem omija biura podróży, stawiając na samoorganizację. Samodzielne przygotowanie wyjazdu daje wiele elastyczności i frajdy, ale też może okazać się czasochłonne. Zostając architektem własnej wyprawy, musimy zadbać o jej wszystkie aspekty. Jednym z kluczowych punktów na liście organizatora – oprócz trasy, noclegów i sposobu przemieszczania się – jest odżywianie. Jeśli zapuszczamy się w mało zaludnione rejony, gdzie dostęp do gastronomii jest utrudniony, warto pomyśleć o własnym wikcie. Swój prowiant przyda się również w krajach, gdzie ogólny poziom cen jest tak wysoki, że nie zachęca wyciągania portfela z kieszeni.
Nowy joker w talii polskiej marki Wild Willy został zaprojektowany z myślą o podróżnikach, którzy nie mogą (lub nie chcą) liczyć na stołowanie się w restauracjach. Danie gotowe Chilli con carne sprawdzi się przede wszystkim na górskim szlaku, rowerowej wyprawie, campingu, w camperze czy podróży samochodowej po Islandii lub północnych rejonach Skandynawii. Niezależnie od tego, w jakie miejsce na świecie się wybierasz, masz pewność, że dzięki daniu gotowemu Wild Willy ciepły i odżywczy posiłek masz zawsze na wyciągnięcie ręki.
Jednym z atutów tej przekąski, często podkreślanym przez podróżników, jest fakt, że ten produkt jest maksymalnie prosty w przygotowaniu. Nie musisz mieć umiejętności kulinarnych na poziomie MasterChefa, by cieszyć się pożywnym i smacznym posiłkiem. Do jego przygotowania wystarczy porcja wrzątku (ok. 300 ml) ugotowanego na kuchence, kupionego w schronisku, supermarkecie czy stacji benzynowej. Zawartość opakowania i ciepłą wodę łączysz z sobą w menażce. Później wystarczy odczekać ok. 5 min., aż składniki nasiąkną wodą, całość dokładnie wymieszać i… delektować się nietuzinkowym obiadem. Solidny posiłek pozwoli Ci nabrać energii i zregenerować siły przed kolejnymi etapami podróży.
Skład dania Chilli con carne z ryżem bazuje na kawałeczkach suszonej wołowiny – każda paczka zawiera 25 gramów beef jerky o smaku klasycznym. Wędzonemu mięsu wtórują inne liofilizowane i suszone dodatki: papryka, cebula, pomidory, kumin, czerwona fasola, groszek i kukurydza. Wszystkie wspomniane dodatki zostały ususzone za pomocą różnych technologii. Całość uzupełnia ryż (35 g), bulion i przyprawy. Suszony wsad w paczce waży 100 gramów, a po zalaniu go wrzątkiem otrzymujemy aż 400 gramów smacznego, odżywczego dania.
Producent zadbał nie tylko o smak, ale również o funkcjonalność produktu. Opakowanie dania gotowego jest wytrzymałe, odporne przetarcia i nieprzemakalne. Saszetka została zakończona struną, co umożliwia łatwe porcjowanie i przechowywanie. Suszenie jest znaną od dawna metodą konserwacji żywności. Dzięki jej zastosowaniu jedzenie zachowuje swój smak i wartości odżywcze, tracąc jednocześnie na objętości i wadze. Dlatego właśnie danie gotowe Chilli con carne z ryżem jest lekkie i z powodzeniem zmieści się do bagażu podręcznego lub rejestrowanego. Produkt nie wymaga przechowywania w niskich temperaturach i ma długą terminy przydatności do spożycia.